Czaple purpurowe na Zbiorniku Goczałkowickim

Czapa purpurowa (Ardea purpurea) to rzadki i zagrożony gatunek lęgowy w Polsce. Lęgnie się sporadycznie na stawach i zbiornikach wodnych, głównie w południowej Polsce. Najważniejszym miejscem jej lęgów jest Zbiornik Goczałkowicki, gdzie po raz pierwszy ornitolodzy z grupy CZAPLON znaleźli gniazda tego skrytego gatunku w roku 1994. Ponownie gniazdowały tam aż 3 pary w roku 1996. Rok 2004 okazał się bardzo korzystny dla czapli purpurowej, bowiem do lęgów przystąpiło aż 5 par. To największe dotychczasowe skupienie par lęgowych tego gatunku w Polsce! Wyjątkowo korzystne siedlisko na Zbiorniku Goczałkowickim rozwinęło się po dwóch latach, kiedy poziom wody był obniżony o blisko 2 m od obecnego. Na błotnistym dnie zaczęły wyrastać zwarte zarośla wierzbowe, które po podniesieniu poziomu wody stworzyły niedostępne dla lądowych drapieżników rozległe szuwary. W tych właśnie miejscach założyły gniazda czaple purpurowe i z sukcesem wychowały młode. Wszystkie młode zostały zaobrączkowane, w sumie 18 piskląt, a każdy młody oznakowany został kolorową obrączką umożliwiająca identyfikację ptaka w przyszłości z odległości przy użyciu lunety. Mamy nadzieję, że w kolejnych latach populacja lęgowych czapli purpurowych w Dolinie Górnej Wisły będzie się rozwijać a oznakowane młode ptaki będą wracać w to miejsce.

Jacek Betleja

Fotografie Marcin Karetta

 



DO GÓRY